Maga a betegség nem csupán egy "standard" kórfolyamat lezajlását jelenti. Az egy olyan többszörösen végbemenő folyamat, amelyben az egyén tudati, biológiai, szociális, érzelmi, illetve lelki működései veszítenek tisztaságukból, minden esetben megsérülnek a kórt megelőző állapothoz képest. A betegekre jellemző viselkedést az orvos-szociológusok betegség-magatartásnak nevezik, aminek öt - eddig felfedezett - szakaszán halad végig a beteg, a probléma megjelenésétől számítva, egészen a tünetek megszünéséig. A betegség-magatartás pontjain haladva, az összes belső, egyéni folyamat - akár egyidejűleg is - lefolyhat.

Az egyidőben többszörös folyamatok lezajlása, legtöbbször pszichés problémákat von maga után - ezek kiküszöbölése a mentális erőnlét, az "érzelmi dopping", tehát ambíciózus energiákat mozgató körülmények között lehetséges!

.

Tünetek megjelenése: A beteg realizálja a problémát, a tüneteket észleli. Akkor válik valóban meggyógyulni vágyó beteggé, amikor a tünetek enyhítésének érdekében szakemberhez fordul.

Betegszerep felvállalása: Miután a beteg belenyugodott a tünetek folyamatos jellegébe, az egészségét veszélyeztető potenciális veszélyt feltételezi, kapcsolatot keres szakemberekkel.

Tájékozódás: Az egyén - tehát a beteg - igényeinek kielégítését az általa kiválasztott szakember végzi. Betegségének szakszerű megállapítását, és a megfelelő kezelés kiválasztását igényli, ezenkívül a tünetek, a betegség okának és lefolyásának magyarázatát, illetve problémájának - amennyiben olyan jellegű - lehetséges következményeinek ismertetését.

Addikció: Ebben a fázisban az egyén, szakemberekre számít tüneteinek kezelésében. A szakemberekre utalt!

Gyógyulás és rehabilitáció: A gyógyulás bekövetkezhet hirtelen - a tünetek eltűnnek, vissza nem térnek. Viszont, ha a gyógyulás hosszú időt igényel, ahhoz hosszú távú kezelési struktúra szükséges az optimális életminőség visszanyeréséhez. A krónikus betegség-folyamatnak talán legfontosabb szakasza, amikor a páciensnek - vélhetően - egy alacsonyabb életminőséghez kell alkalmazkodnia.

.

.

.

.