BETEGSÉG LEHETSÉGES OKA(I)

Király Tamás álláspontja a gyógyításról

A betegségek, problémák kialakulásában jelentős szerepe van a lelki eredetű, pszichés problémáknak, terheknek vagy más, az elmeállapotot érintő eltéréseknek. Szinte aranyszabály, hogy amennyiben egy lelki problémát huzamosabb ideig nem tudunk megoldani, nem tudjuk azt rendezni magunkban, az kihathat életünk másik síkjaira, így a fizikai síkra is, ahol pedig betegségként nyilvánul meg, azaz szomatizálódik, fizikai, így tehát valós testi tüneteket, vagy akár (egy bizonyos ideig legalábbis) tünetek nélküli kóros elváltozásokat eredményezve.

A közhiedelem elvei szerint a felszínre törő, ténylegesen megnyilvánuló tünetek csupán a probléma aktualitását, tehát magának a betegségnek a kialakulását, fennállását jelzik; ez az oka annak, hogy még annak megfelelő kezelése sem hozhat feltétlenül megfelelő, pozitív irányú változásokat a beteg állapotában.

A közhiedelemmel ellentétben Tamás az az egyetlen Magyarországon tevékenykedő auralátó, aki megveti azt a fajta hibás szemléletet, hogy:

Valós, kézzelfogható eredményt csak a betegség kialakulását eredményező, vagy abban szerepet játszó lelki, pszichés tényezőket feltárva, és azokat megoldva érhetünk el, és valósíthatjuk meg az okozatok gyógyítását – ez a köztudatba ékelődött elmélet az, amelyet Tamás abszolút hibás szemléletmódként ítél meg, hazánkban egyedülálló módon tevékenykedő auralátóként úgy, hogy tevékenységét ennek az álláspontjának megfelelően végzi.

Tamás elmondása alapján a problémák, betegségek bár nagy valószínűséggel lelki eredetűek, de azoknak a fentebb felvázolt, általánosan csak a lelki zavarok megoldására fókuszáló, azokat kvázi kigyomláló (vagy inkább erre törekvő) kezelése a mai modern, előrehaladott, egyre inkább saját magát meghaladó világunkban azon felül, hogy idejemúlt megoldás, nem utolsósorban kivitelezhetetlen. A mai társadalmi működés dinamizmusa nem teszi lehetővé az akár éveken át tartó mélymeditatív (ún. belső utas) problémakutatást, problémafeltárást, ugyanis minden beteg a jelenben, a lehető leghamarabb kíván meggyógyulni, megszabadulni a problémáitól, nem pedig hónapok, évek múltán. Ez egyfelől a beteg részéről egy akadályozó tényező egy kezelési metódus alkalmazása során, másfelől a már említett társadalmi dinamizmus, gyakorta stresszes lendület, amely az átlagember hétköznapjaira jellemző, szintén determinálja ennek a hosszadalmas folyamatnak az eredménytelenségét, vagy csak részleges sikerességét.

Ezért képviseli Király Tamás azt az álláspontot, hogy egyszerűen nem éri meg évekig kutatni a probléma gyökereit. Egy megfelelő szakavatottsággal rendelkező személy képes az adott problémával összefüggő, kevésbé mélyreható információkkal rendelkezve is a lelki gátak, blokkok kiiktatására, feloldására.